Lazer

Yakın Gözlüğü Tedavisi

Kırk yaşıma kadar hiç gözlük takmadım ama artık yakını göremiyorum diyorsanız sizde de presbiyopi başlamış olabilir.

Sıklıkla bilinen gözlük sorunları: miyop, hipermetrop ve astigmattır. Bu sorunlar genellikle çocukluk veya genç erişkin dönemde ortaya çıkar. Miyop, hipermetrop ve astigmat göz küresinin boyut farklılığı veya kornea tabakasının yapısıyla ilgili olarak ortaya çıkar. Miyoplar daha çok uzağı, hipermetroplar daha çok yakını, astigmatlar ise hem uzak hem de yakını bulanık görürler. Tedavisi için gözlük veya kontakt lens kullanırız; bazen de lazer tedavisi oluruz.

Sağlıklı her insanda gözün renkli tabakasının (iris) arkasında doğal – saydam lens bulunur. Doğal lens farklı mesafe ve ışık koşullarına göre tıpkı bir fotoğraf makinasının lensi gibi odaklayarak görüntüyü netleştirir. Bu odaklama işlemini otomatik olarak yaparız. Ne var ki doğal lens bu odaklanma yeteneğini çocukluk çağından sonra yavaş yavaş yitirmeye başlar ve bu durum en belirgin olarak 40 yaş civarında, 30 – 40 cm mesafede okurken veya ince bir iş yaparken hissedilir.

Presbiyopi adı verilen bu görme kusurunun en basit tedavisi yakın gözlüğüyle yapılır. 40 – 45 yaş arasında başlayan bu ihtiyaç 60 yaşımıza kadar artarak devam eder. Lensin uyum gücünü yitirerek elastikiyetini kaybetmesi dinamik bir süreçtir; bu nedenle yakın gözlüğü sorununu excimer lazer tedavisiyle çözmek 20 yaşındaki -2.00 numara miyop hastanın gözlük sorununu çözmek kadar kolay değildir.

Yakın gözlüğünden kurtulmak için yapılacak tedavi kişiye özel olarak çok detaylı değerlendirilmeli planlanmalıdır. Tedavi süreci hastayı ve günlük görsel ihtiyaçlarını tanımak ve iyi anlamakla başlar. Farklı yaş ve meslek gruplarına farklı tedavi planları yapılmalıdır.

Yakın gözlüğü ve kontakt lenslerden kurtulmak için 3 farklı tedavi uygulanabilir. Bunlar presbiyopik excimer lazer tedavileri, kornea içi implant uygulamaları ve multifokal göz içi lensi implantasyonlarıdır.

Presbiyopi cerrahisinde dikkat edilmesi gereken en önemli 2 temel konu hastanın uzak görmesini bozmamak ve yapılan tedavinin hastanın yakın görme problemini sadece kısa – orta vadede değil uzun dönemde de çözmesi olacaktır.

Online
Randevu
Randevu Alın

Güncel Haberler

Diyabet Hastalarında Katarakt Daha Erken ...

Göz muayenesi ...

Detayları Okuyun
Video
Galeri
İnceleyin
Bilimsel
Yayınlar
İnceleyin
Kornea Detaylar için tıklayın Lazer Ameliyatı Detaylar için tıklayın Katarakt Detaylar için tıklayın Yakın Gözlüğü Tedavisi Detaylar için tıklayın

Dr. Sönmez ile iletişime geçin

captcha