Kornea

Kornea Nakli

Gözün en dış tabakası olan kornea tabakasının değiştirildiği ameliyat kornea nakli veya keratoplasti olarak adlandırılır. Bu operasyon için kullanılan kornea dokusu; yurt içi ve yurt dışındaki göz bankalarından temin edilir.

Sağlıklı olmayan kornea dokusu görüşü nasıl etkiler?

Hastalıklı veya hasarlı kornea dokusu bulanıklaşır, ödemlenir (şişer) veya incelerek düzgün mimarı yapısını kaybedebilir. Bu durum kornea tabakasından geçen ışığı etkiler ve bulanık, sisli bir görüntü oluşmasına neden olur. Korneadaki bulanıklık veya incelme görmeyi azaltıyor ve hasta gözlüklerinden veya kontakt lenslerinden fayda görmüyorsa kornea nakli yapılır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kornea nakli hangi göz hastalıklarında gerekli olmaktadır?

Kornea nakli nasıl gerçekleşir?

Cerrahiden önce:

Muayene sonrasında kornea naklinden fayda göreceğiniz tespit edilirse doktorunuz doku temini için sizin adınıza bağlı bulunduğu kornea bankasına baş vurur.

Bağışlanan kornea dokuları göz bankaları tarafından yeterli hücre sayısı, doku kalitesi ve şeffaflık açısından değerlendirilirken; hepatit, HIV gibi testlerle bulaşıcı hastalıklar yönünden taranır.

Size uygun doku bulunduğunda (bekleme süresi birkaç ay sürebilir), kornea nakli ameliyatı için çağırılırsınız. Kornea dokusu özel solüsyonların içerisinde yaklaşık bir hafta canlılığını korumaktadır.

Ameliyat günü:

Yaşınız, genel sağlık durumunuz ve gözünüzdeki ek hastalıklarla ilgili olarak ameliyat lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat günü genellikle kahvaltı yapmadan, düzenli kullandığınız ilaçları az suyla almanız önerilecektir. Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlar bu ilaçları doktorlarının önerileri doğrultusunda 1 hafta önceden kesmektedirler.

Kornea nakli ameliyatı (Keratoplasti) ve sonrası

Kornea nakli bir ameliyat mikroskobu yardımıyla, steril koşullarda yapılmaktadır. Kornea dokusu haricinde ameliyatta kullanılacak ekipman ve teknoloji yapılan nakil tekniğine göre farklılıklar göstermektedir.

Tam kat kornea nakillerinde hasarlı veya bulanık kornea dokusu çıkartıldıktan sonra, verici (donör) kornea dokusu göze dikişlerle sabitlenir. Bu dikişler yara iyileşmesine paralel olarak ameliyatttan 6 ay sonra tek tek alınır. Ameliyattan hemen sonra eskisine göre daha iyi bir görme olmasına rağmen, en iyi görme 6 ay – 1 sene sonra, astigmat yaratan dikişlerin alınarak uygun gözlük veya kontakt lens verilmesi sonrası elde edilir. Bazı dikişler gözününün durumuna bağlı olarak kalıcı olabilir.

DSEK ve DMEK (dikişsiz kornea nakli) operasyonlarında ise verici kornea dokusu manuel olarak, mikrokeratom adı verilen özel cihazlarla veya lazer yardımıyla hazırlandıktan sonra, alıcı göz iç yüzeyine dikişsiz olarak yerleştirilir. Greftin sabitlenmesinde göz içine enjekte edilen kücük bir hava baloncuğundan da yararlanılmaktadır. Ameliyattan birkaç gün sonra görme hedeflenen seviyeye gelir.

Kornea nakli ameliyatından sonra enfeksiyonu ve red reaksiyonunu önlemek amacıyla hastalar bir süre göz damlası kullanırlar.

Ağır egzersiz ve göze darbeden kaçınma dışında günlük hayatınızı değiştiren bir durum olmayacaktır. Ameliyattan sonra bir hafta içerisinde normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Kontroller genellikle ameliyattan sonra 1. gün, 1. hafta, 1. ay ve daha sonra 6 ayda bir kez şeklinde yapılmaktadır.

Online
Randevu
Randevu Alın

Güncel Haberler

Diyabet Hastalarında Katarakt Daha Erken ...

Göz muayenesi ...

Detayları Okuyun
Video
Galeri
İnceleyin
Bilimsel
Yayınlar
İnceleyin
Kornea Detaylar için tıklayın Lazer Ameliyatı Detaylar için tıklayın Katarakt Detaylar için tıklayın Yakın Gözlüğü Tedavisi Detaylar için tıklayın

Dr. Sönmez ile iletişime geçin

captcha