Schimbul stratului corneei al stratului exterior al ochiului se numește transplant de cornee sau keratoplastie. Țesutul cornean care este folosit pentru astfel de operație se obține din băncile de cornee interne și internaționale.
Care este modul în care afectează vederea țesutul corneei bolnave?
Țesutului corneei bolnave sau deteriorate devine opac, se produce edem (se umflă) sau subțiindu-se își pierde structura sa arhitecturală netedă. Acest lucru va afecta lumina care trece prin cornee și va provoca formarea unei imagini cețoase și neclare. Dacă subțierea sau încețoșarea corneei reduce vederea și pacientul nu poate vedea nici cu ochelarii de vedere sau lentilele de contact, se va efectua transplantul de cornee.
La care boala de ochi este necesar transplantul cornean?
Cum se efectuează un transplant de cornee?
Înainte de operație:
După consult, dacă se va determina că aveți nevoie de un transplant de cornee, medicul va apela în numele dumneavoastră la banca de cornee de care aparține, pentru obținerea de țesuturi. În timp ce se face evaluarea țesuturilor de cornee în ceea ce privește calitatea texturii și transparența, numărul suficient de cellule ale acestora de către banca de cornee, se face și screening-ul în ceea ce privește bolile infecțioase cum ar fi hepatită și HIV.
Atunci când se va găsi țesutul adecvat pentru dumneavoastră(o perioadă ce poate dura mai multe luni de așteptare), veți fi chemat pentru intervenția chirurgicală de transplant de cornee. Aceasta își menține vitalitatea timp de aproape o săptămână, în soluția specifică țesutului corneei.
În ziua intervenției chirurgicale:
Operația se poate face sub anestezie locală sau generală, în funcție de vârstă, starea generală de sănătate și de alte boli suplimentare la ochi. De obicei, în ziua intervenției chirurgicale vi se recomandă, să nu luați micul dejun și medicamentele pe care le folosiți regulat să le luați cu puțină apă.
Conform recomandărilor medicilor, cei care folosesc anticoagulante de sânge, cum ar fi aspirina, nu au voie să le mai folosească cu o săptămână înainte de operație.
Chirurgia de transplant cornean (Keratoplastie) și după
Transplantul cornean se efectuează în condiții sterile, cu ajutorul unui microscop chirurgical. Cu excepția țesuturilor de cornee, echipamentele si tehnologia utilizate in operație, variază în funcție de tehnica transplantului efectuat.
La transplantul de cornee pe grosime totală, după ce se îndepărtează tesutul corneei deteriorate sau încețoșate, donator (donator) se va fixa prin sutură țesutul corneei donatorului la ochi. Aceste suturi se vor scoate pe rând la 6 luni după operație, în paralel cu vindecarea rănii. Cu toate că imediat după operație vederea va fi mai bună decât înainte, cea mai bună vedere o puteți avea la 6 luni - 1 an mai târziu, după ce se vor scoate suturile care creează astigmatismul și vi se va administra ochelari adecvați sau lentil de contact. Unele suturi pot fi permanente, în funcție de starea ochiului.
La intervenșiile chirurgicale de transplant de cornee fără sutură (DSEK și DMEK) după ce se va pregăti, țesutul cornean donatorului se va plasa pe suprafața interioară a ochiului manual, cu ajutorul unor dispozitive special numite mikrokeratom sau cu ajutorul laserului. La fixarea grefei se folosesc de bula de aer ce este injectată în ochi. La câteva zile după intervenția chirurgicală, vederea ajunge la nivelul dorit. În scopul de a preveni infecțiile și reacțiile de respingere în urma intervenției chirurgicale de transplant de cornee, pacienții utilizează un timp picături pentru ochi.
Nu va exista nici o situație care să vă schimbe viața de zi cu zi, în afara evitării exercițiilor intense și a loviturilor la ochi. După intervenția chirurgicală, vă puteți întoarce la activitățile normale din viața dumneavoastră într-o săptămână. După o intervenție chirurgicală, controalele de obicei se fac sub formă de 1 zi, 1 săptămână, 1 lună și mai târziu o data la 6 luni.